[img]http://img6.imageshack.us/my.php?image=26053734.jpg[/img]
Administrator
Jako, że firmowa karma kosztuje mnie bardzo drogo, a i tak połowę zawsze składników muszę wyrzucić bo szczury nie lubią, a jak nawet lubią to mają biegunki, postanowiłam sama tą karmę robić. I muszę powiedzieć, że i jeśli chodzi o koszty i upodobania moich szczurków wychodzę na tym świetnie.
Co się na nią składa? Oczywiście nie może zabraknąć podstaw - pszenica, żyto, do tego dodaję kukurydzę, chipsy bananowe, pałeczki jajeczne, płatki owsiane, kółeczka miodowe, orzechy laskowe, ziemne, bakalie, rodzynki, migdały etc.
Wcinaj jak najęte i nie mają żadnych reperkusji żołądkowych, a do tego karma wychodzi tanio i na długo starcza. Wszytskiego dodaję na oko i ta metoda się sprawdza .
Naprawdę polecam! Oczywiście możesz dodać inne składniki, które wiesz, że dla szczurka są dobre i które lubi.
Co jeszcze dostają moje ogonki?
Jajko, zwykle raz na tydzień, czasem kawałek serka żółtego czy białego, prawie codziennie wszelakie jogurty, ryż, gerberki - które są źródłem ważnych składników odżywczych, saszetki dla psów, kotów, kukurydzę, groszek, marchewkę z puszki, suchy chlebek na tępienie ząbków, wapno dla gryzoni, owoce( pamiętajcie, żeby nie dawać ogonkowm cytrusów, a zwłaszcza samcom - ich skkórki są rakotwórcze), warzywa , makarony - to wszystko bez żadnych przypraw. Specjalne przysmaki dla szczurów typu dropsów etc , kolby.
A Wy co dajecie swoim ogonkom?
Moderator
Moje, oprócz wymienionych już dropsów, kolb, jajek, jogurtów i reszty cudów, dostają mięsną karmę dla fretek z vitakraftu, czasem po kilka psich chrupek i orzechy włoskie (z własnego drzewa) w łupinkach. Ponadto kochają kraść wszystko z talerzy, kubków, blatów, butelek, pojemniczków i innych miejsc, gdzie może być jedzenie. Oczywiście najlepsze jest to, co nie jest ich
Jako podstawową karmę podaję dziewuchom mieszankę, którą kupuję u weterynarza. W jej skład wchodzą suszone owoce (jabłka, banany, kokos, daktyle), orzechy różnej maści i gabarytów, kolorowe przysmaki jak pałeczki, biszkopciki i inne granulaty, kółeczka i granulat lucerny, troszkę dyni i słonecznika i różne ziarna.
Administrator
No to widzę, że pełen wypas.. Moich jak było 2 mogłam sobie pozwolić na więcej ekstra gadżetów.. teraz staram się sprostać ich wymaganiom przy mniejszych kosztach Rosną jak na drożdżach, więc myślę, że całkiem nieźle mi to wychodzi ..
Dzięki za wypisanie składników, dodam im do karmy w najbliższym czasie suszone jabłka , kokos i daktyle
a granulat u mnie odpada.. albo nie jedzą, albo ich po tym czyści.. Najbardziej przejechałam się na zielonym granulacie w Vitakrafcie.. jak biedaków czyściło zielonymi bobami.. straszne po prostu ! Miło mi bardzo, że jesteś z nami, załóż koniecznie swój temat jak będziesz miała chwile czasu !
Tak sie zastanawiam, chyba tez wymieszam ulubione rarytaski Glucia, dodam ziarna, slonecznik, zyto, pszenice i td...jego najbardziej ulubionym pokarmem sa kulki kukurydziane czekoladowe, surowy makaron, chleb typu wasa, krakersy, jak to wszystko zmiksuje to w koncu karma bedzie wykorzystana w 100% a nie jak dotychczas 10. Dzieki za pomysl:)
Administrator
No jasne Tylko nie zapomnij o podstawowych składnikach, które w karmie są konieczne i uważaj na granulaty
Jakbyś czegoś nie była pewna, pisz
!
Użytkownik
Z tymi kulkami czekoladowymi to lepiej uważać ,bo moje po nich strasznie czyści , no i nie są też za zdrowe , ale czasami można je poczęstować ;]
Administrator
O widzisz pszczolka, zapomniałam o tym wspomnieć . Ale wiadomo, w grupie zawsze raźniej
Użytkownik
Dokładnie .
Wiesz.. jestem na to uczulona , po poprzednich wrażeniach,bo dostałam za to niezły OPR.
Administrator
Tja.. opiernicz to naprawdę "świetny" sposób na nauczenie kogoś czegoś...
Użytkownik
Dokładnie , zamiast spokojnie , i dokładnie wytłumaczyć co i dlaczego , lepiej jest kogoś zrównać z podłogą i być zadowolonym. Ale to nie wątek o tym
Administrator
Jasne A co do karmy i smakołyków - nie polecam orzchów w twardych łupach, Norton prawdopodobnie na tym sobie dwie jedynki wybił...
Moderator
A moim pierdółkom orzechy wyraźnie służą Z daktylami byłabym ostrożna, bo panie ostatnio zamiast zjadać, to wyrzucają je w nocy bezczelnie przez kratki